Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Päävammat voivat altistaa mielenterveysongelmille

Päävammat voivat altistaa mielenterveysongelmille

Tanskalaistutkijoiden mukaan pään vammat saattavat herkistää vuosia myöhemmin todettaville mielenterveysongelmille kuten skitsofrenialle ja masennukselle. Vastaavia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta tanskalaisten tutkimus on suurempi kuin yksikään aikaisempi. Tulokset perustuvat 113 000 päävamman saaneen tanskalaisen rekisteritietoihin.

Päävamman saaneet sairastuvat skitsofreniaan 65 prosenttia todennäköisemmin, masennukseen 60 prosenttia ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön 30 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokit, jotka eivät ole saaneet päävammaa, tulokset osoittavat. Myös ns. orgaaniset mielenterveysongelmat, jotka johtuvat fyysisistä syistä, ovat päävammapotilailla selvästi tavallista yleisempiä.

Yhteys ei selittynyt sillä, että päävamman saaneet olisivat olleet muita alttiimpia onnettomuuksille. Myöskään perinnöllinen sairastumisalttius ei selittänyt tuloksia. Yhteys oli sen sijaan voimakkain potilailla, jotka olivat saaneet päävammansa 11–15-vuotiaina.

Tulokset julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Psychiatry 2014;doi:10.1176/appi.ajp.2013.13020190)
http://ajp.psychiatryonline.org/Article.aspx?ArticleID=1789153

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje