Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Influenssan voi sairastaa tietämättään - suuri osa tapauksista on oireettomia

Influenssan voi sairastaa tietämättään - suuri osa tapauksista on oireettomia

Brittitutkijoiden mukaan jopa 80 prosenttia influenssatartunnoista voi jäädä huomaamatta ja diagnosoimatta, koska tartunnan saaneet ovat oireettomia. Havainto viittaa siihen, että influenssaan sairastuu paljon luultua useampi.

Tutkijat perustavat väitteensä tutkimukseen, jossa viittä eri tutkimuskohorttia tutkittiin kuuden peräkkäisen influenssakauden aikana vuosina 2006–2011. Osallistujilta kerättiin verinäytteet ennen influenssakausien alkua ja niiden jälkeen ja jokaiselta sairastuneelta otettiin lisänäytteet.

Tulokset osoittivat, että joka kauden aikana keskimäärin 20 prosenttia osallistujista sai influenssatartunnan, mutta heistä 80 prosenttia jäi oireettomiksi ja vain alle 20 prosenttia hakeutui lääkäriin.

Brittien tulokset viittaavat siihen, että viralliset arviot influenssan yleisyydestä ovat todennäköisesti pahasti alakanttiin, koska ne perustuvat vain potilaisiin, jotka hakeutuvat lääkäriin oireidensa takia. Samasta syystä tieto influenssan vaarallisuudesta voi vinoutua, tutkijat kirjoittavat.

Suuri oireettomien influenssatartuntojen määrä todennäköisesti tarkoittaa myös sitä, että merkittävä osa väestöstä levittää influenssaa, vaikka ovat oireettomia eivätkä tiedä saaneensa tartuntaa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Respiratory Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Respiratory Medicine 2014;doi:10.1016/S2213-2600(14)70034-7 )
http://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600%2814%2970034-7/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje