Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Melu haittaa unta ja suurentaa sydänriskejä

Melu haittaa unta ja suurentaa sydänriskejä

Liikenteen aiheuttama melu voi yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan altistaa monille terveysongelmille ja pahimmillaan aiheuttaa jopa sydänoireita.

European Heart Journalissa julkaistut tulokset perustuvat aikaisempien tutkimusten tuloksiin, ja ne osoittavat melun aiheuttavan erittäin monia oireita riippumatta siitä altistuuko melulle päivällä vai yöllä.

Melulle altistuvat kokevat mm. verenpaineen nousua, stressihormonin pitoisuuksien suurentumista, uniongelmia ja kognitiivisten mielentoimintojen heikentymistä. Myös vakavammat oireet ja sairaudet kuten sydänkohtaukset, aivohalvaukset, diabetes ja jopa dementia on yhdistetty melualtistukseen.

Melun terveyshaitat on havaittu kokeellisissa laboratoriokokeissa sekä epidemiologisissa väestötutkimuksissa. Tutkimuksissa terveysriskejä on yhdistetty ympäristön meluun yleensä, mutta nykymaailmassa auto- ja lentoliikenne ovat selvästi pahimmat melunlähteet. Näiden hillitseminen hyvin todennäköisesti parantaisi monien niille altistuvien terveyttä.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2014;DOI:10.1093/eurheartj/ehu030)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2014/03/09/eurheartj.ehu030.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje