Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Suolan vähyys hyväksi epäilyistä huolimatta

Suolan vähyys hyväksi epäilyistä huolimatta

Liika suolan syöminen nostaa verenpainetta ja sitä kautta altistaa monille sairauksille, mutta tutkijat ovat olleet erimielisiä siitä estääkö voimakas suolan käytön vähentäminen sydänoireita suoraan. Joissain tutkimuksissa vähäinen suolan saanti on yhdistetty jopa sydänriskeihin, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella pelko on ollut turha.

Circulation-lehdessä julkaistut tulokset vahvistavat sydän- ja verisuonitautioireiden riskin pienenevän tasaisesti suolan saannin laskiessa. Tutkimukset, joissa vähäinen suolan saanti liitettiin sydänoireisiin, olivat laadullisesti heikompia kuin nyt tehty, tutkijat kirjoittavat. Nyt tehdyssä tutkimuksessa suolan eli natriumin vuorokausipitoisuus virtsassa mitattiin useita kertoja.

Ihmiskeho tarvitsee natriumkloridia eli ruokasuolaa vain 1,5–2,0 grammaa päivässä, mutta suomalaiset syövät sitä keskimäärin 8–10 grammaa vuorokaudessa. Päivittäinen saanti olisi suositusten mukaan hyvä pitää alle 5 grammassa. Suuri osa suolasta saadaan ns. piilosuolana elintarvikkeista kuten leivästä, juustoista ja valmisruoista.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2014;129:981–989)
http://circ.ahajournals.org/content/129/9/981.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje