Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nikotiinilaastarit eivät ehkä auta raskaana tupakoivia

Nikotiinilaastarit eivät ehkä auta raskaana tupakoivia

Ranskalaistutkimuksen mukaan nikotiinilaastarit eivät välttämättä auta raskaana olevia tupakoitsijoita lopettamaan. Näyttö nikotiinikorvaushoitojen tehosta raskauden aikana on muutenkin puutteellinen.

Tutkimuksessa neljäsataa raskausviikoilla 12–20 olevaa tupakoivaa naista satunnaistettiin joko saamaan nikotiinilaastareita tai lumelaastareita loppuraskauden ajaksi. Kaikki osallistujat saivat lisäksi neuvontaa ja tukea seurantakäynneillä.

Tupakoinnin onnistui lopettamaan hieman yli viisi prosenttia nikotiinilaastareita käyttäneistä, mutta samaan pystyi yhtä moni lumelaastareita käyttäneistä. Nikotiinikorvaushoito ei toisin sanoen auttanut naisia tupakoinnin lopettamisessa tässä tutkimuksessa.

Ranskalaisten tutkimuksessa oli menetelmällisiä ongelmia, joiden vuoksi tulokset eivät ole aivan niin luotettavia kuin voisi toivoa, mutta yhdessä aiempien tutkimusten kanssa ne viittaavat nikotiinikorvaushoitojen olevan uskottua tehottomampia raskauden aikana.

Ennen lisätutkimuksia nikotiinikorvaushoitoja ei kannata täysin tyrmätä raskaana olevien tupakkavieroituksessa. Erilaiset psykososiaaliset tukiohjelmat, joiden teho on osoitettu monissa tutkimuksissa, ovat kuitenkin varmempi valinta.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;348:g1808)
http://www.bmj.com/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje