Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Raudan puute mahdollisesti yhteydessä aivoinfarktiriskiin

Raudan puute mahdollisesti yhteydessä aivoinfarktiriskiin

Alhainen veren rautataso saattaa brittitutkijoiden mukaan altistaa aivoinfarkteille. Raudan vähyys tekee verihiutaleista tahmeita, mikä lisää verihyytymien ja verisuonitukkeumien vaaraa, tulokset osoittavat.

Brittien tutkimuksessa tarkasteltiin 500 potilasta, jotka sairastivat perinnöllistä verenvuotoista teleangiektasiaa, harvinaista sairautta, joka vaikuttaa mm. keuhkojen verisuonten toimintaan. Näiden valtimo-laskimoepämuodostumien takia potilaat ovat tavallista alttiimpia aivoinfarkteille.

Potilaita seurattiin neljäntoista vuoden ajan, ja tuona aikana aivoinfarktin saivat todennäköisimmin potilaat, joiden veren rautapitoisuus oli pieni tutkimuksen alkaessa. Yhteys ei ollut kovin voimakas, mutta silti havaittavissa.

Kun tutkijat tarkastelivat potilaiden verinäytteitä lähemmin, he havaitsivat veren rautapitoisuuden vaikuttavan siihen miten nopeasti verihiutaleet kokkaroituvat, kun niitä altistetaan hyytymistä aiheuttaville aineille. Mitä pienempi rautapitoisuus oli sitä nopeammin verihiutaleet kokkaroituivat, tutkijat huomasivat.

Yhdessä havainnot viittaavat raudan vähyyden lisäävän aivoinfarktien vaaraa, mutta tämän tutkimuksen perusteella ei ole varmaa johtuuko yhteys ainoastaan rautapitoisuudesta. Vielä ei myöskään tiedetä rajoittuuko yhteys vain perinnöllistä verenvuotoista teleangiektasiaa sairastaviin. Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää miten rautatasojen nostaminen vaikuttaa näiden riskipotilaiden vaaraan sairastua aivoinfarkteihin.

Tutkimus julkaistiin Plos One -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Plos One 2014;DOI:10.1371/journal.pone.0088812)
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0088812

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje