Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kassakuiteista imeytyy haitallista BPA-kemikaalia

Kassakuiteista imeytyy haitallista BPA-kemikaalia

Työssään kassakuitteja käsittelevät altistuvat terveydelle haitalliselle BPA-kemikaalille, jos he eivät käytä käsineitä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

BPA:ta käytetään lämpoherkässä kuittipaperissa sekä muun muassa metallisten säilykepurkkien muovisissa sisäpinnoitteissa ja tätä kautta ihmiset myös saavat suurimman altistuksen. BPA eli bisfenoli A on yhdistetty muun muassa sydäntautien, syöpien, lihavuuden ja diabeteksen riskiin. Tutkimustulokset eivät kuitenkaan ole kiistattomia.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin miten BPA imeytyy kassakuiteista ja voiko imeytymisen estää käyttämällä käsineitä. Tätä varten tutkijat värväsivät 24 vapaaehtoista, jotka osana tutkimusta käsittelivät BPA:ta sisältäviä kassakuitteja kahden tunnin ajan. Sama toistettiin viikon kuluttua, mutta tällä kerralla koehenkilöt käyttivät suojakäsineitä.

Koe osoitti BPA:n imeytyvän kassakuiteista, kun niitä käsiteltiin ilman käsineitä. Pitoisuudet jäivät kuitenkin pienemmiksi kuin säilykeruokaa syövillä, joten tutkijat eivät ole varmoja onko altistuksella käytännössä vaikutuksia ihmisen terveyteen. Joka tapauksessa tältäkin altistukselta säästyi käyttämällä käsineitä.

Yhdysvaltalaisten tulokset pitää varmistaa suuremmissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat BPA:n imeytyvän kassakuiteista, jos niitä käsittelee paljain käsin. Havainnolla voi olla merkitystä esimerkiksi kauppojen kassahenkilökunnalle, jotka käsittelevät kuitteja päivittäin.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2014;311:859–860)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1832525

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje