Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sokerijuomien lihottavuudesta lisää todisteita

Sokerijuomien lihottavuudesta lisää todisteita

Sokeroituja limuja ja muita sokerijuomia nauttimalla voi huomaamattaan saada suuren määrän liikaenergiaa, mikä tunnetusti lihottaa. Tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella myös tutkimusnäyttö tästä alkaa olla vankalla pohjalla, vaikka aina tutkimusten tulokset eivät ole ristiriidattomia.

Kanadalaisten havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä he kävivät läpi suuren määrän katsaustutkimuksia, joissa oli tutkittu sokeroitujen juomien ja lihavuuden yhteyksiä. Kaikkiaan he analysoivat 20 katsaus- ja meta-analyysitutkimusta.

Valtaosassa katsaustutkimuksista sokerijuomien nauttiminen havaittiin lihottavaksi ja todisteet sen puolesta vahvoiksi. Poikkeuksen muodostivat kuitenkin tutkimukset, jotka olivat elintarviketeollisuuden rahoittamia. Näissä neljässä tutkimuksessa sokerijuomien ja ylipainon yhteyttä pidettiin heikkona.

Tulokset osoittavat tutkijoiden mielestä miten tärkeää on tunnistaa seikat, jotka vaarantavat tieteellisen objektiivisuuden ja siten myös vääristävät tutkimustuloksia. He myös kaipaavat parempia välineitä tällaisten vääristymien tunnistamiseen.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;DOI:10.3945/ajcn.113.063776)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/02/26/ajcn.113.063776.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje