Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla E-vitamiini- ja seleenilisät suurentavat eturauhassyövän vaaraa

E-vitamiini- ja seleenilisät suurentavat eturauhassyövän vaaraa

E-vitamiini- ja seleenivalmisteet altistavat osan niitä käyttävistä miehistä eturauhassyövälle, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tutkijat suosittavatkin miehiä lopettamaan E-vitamiini- ja seleenilisien syömisen.

Eturauhassyövän ja E-vitamiinilisien yhteys havaittiin ensimmäisen kerran jo muutama vuosi sitten, mutta tuoreet tulokset vahvistavat havaintoja entisestään.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat saman SELECT-tutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella E-vitamiinilisät suurentavat eturauhassyövän riskiä miehillä, joiden seleenitasot ovat alhaiset. Seleenilisät puolestaan suurentavat syöpäriskiä miehillä, joilla on jo valmiiksi riittävät seleenitasot.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä SELECT-tutkimuksen alkuperäinen tarkoitus oli selvittää voisiko E-vitamiinilisien tai seleenilisien syöminen suojata miehiä eturauhassyövältä. Kaksitoistavuotiseksi suunniteltu tutkimus kuitenkin keskeytettiin jo seitsemän vuoden kohdalla, kun esiin nousivat ensimmäiset merkit E-vitamiinilisien haitallisuudesta.

Eturauhassyöpä on Suomessa ja monessa muussa länsimaassa miesten yleisin syöpä. Vuosittain siihen sairastuu noin 5 000 suomalaismiestä.

Tutkimus julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the National Cancer Institute 2014;doi:10.1093/jnci/djt456)
http://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2014/02/21/jnci.djt456.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje