Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Skitsofreenikoilla tavallista enemmän autoimmuunisairauksia

Skitsofreenikoilla tavallista enemmän autoimmuunisairauksia

Skitsofreniaa sairastavat saattavat olla muuta väestöä alttiimpia sairastumaan psoriaasiin, MS-tautiin ja muihin autoimmuunisairauksiin, tuore tanskalaistutkimus osoittaa.

Tanskalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä autoimmuunisairauksiin liittyy tavallista suurempi riski sairastua skitsofreniaan, mutta ilmeisesti yhteys kulkee myös toiseen suuntaan.

Nyt saadut tulokset perustuvat lähes neljän miljoonan tanskalaisen rekisteritietoihin. Vuosina 1987–2010 heistä 40 000 sairastui skitsofreniaan ja runsaat 140 000 johonkin autoimmuunisairauteen.

Yhdistämällä rekisteritiedot tutkijat havaitsivat skitsofreniaa potevien sairastuvan autoimmuunisairauksiin noin 50 prosenttia todennäköisemmin kuin muiden samanikäisten, jotka eivät sairasta skitsofreniaa.

Autoimmuunisairauksien riski havaittiin etenkin skitsofreenikoilla, jotka olivat joutuneet sairaalahoitoon infektioiden takia. Tutkijat uskovat infektioiden olevan nyt havaitun yhteyden taustalla, mutta asian varmistaminen on vaikeaa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Psychiatry 2014)
http://ajp.psychiatryonline.org/journal.aspx?journalid=13

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje