Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Televisio ei kuulu lastenhuoneeseen – saattaa altistaa lihomiselle

Televisio ei kuulu lastenhuoneeseen – saattaa altistaa lihomiselle

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan 10–14-vuotiaat lapset ovat alttiita lihomaan, jos heidän makuuhuoneessaan on televisio. Vaikutus ei ole suuren suuri, mutta silti huomion arvoinen, tulokset osoittavat.

Arviolta 70 prosentilla 8–18-vuotiaista yhdysvaltalaisista on televisio omassa huoneessaan, joten Yhdysvalloissa tulokset koskettavat suurta osaa maan lapsiväestöstä.

Tutkimuksen perusteella lapset, joiden huoneissa oli televisio, lihoivat seuraavien 2–4 vuoden aikana selvästi todennäköisemmin kuin muut lapset. Keskimäärin heille kertyi noin 400 grammaa enemmän painoa vuodessa. Tämä todettiin riippumatta siitä, miten paljon lapset katsoivat televisiota sekä riippumatta muista tunnetuista painonkehitykseen vaikuttavista seikoista sekä perheiden taloudellisesta ja sosiaalisesta asemasta.

Tulokset eivät paljasta mistä yhteys johtuu, mutta lapset mm. nukkuvat vähemmän, jos heidän huoneessaan on televisio. Unenpuute voi lihottaa, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Tutkijat huomauttavat, että tulevissa tutkimuksissa ei pitäisi keskittyä vain televisioihin, sillä lapset käyttävät mediaa nykyään matkapuhelimilla ja tablettitietokoneilla, ja niitä löytyy jo lähes joka kodista.

Tutkimus julkaistiin Jama Pediatrics -lehdessä, ja sitä varten haastateltiin 6 500 yhdysvaltalaista 10–14-vuotiasta lasta. Lasten painoindeksit laskettiin vanhempien ja lasten antamien tietojen perusteella tutkimuksen alussa sekä 2 ja 4 vuotta myöhemmin.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Pediatrics 2014;DOI:10.1001/jamapediatrics.2013.3921)
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1838347#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje