Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Rekkakuskien onnettomuuksia voi vähentää vaikka uniapneaa ei hoidettaisi

Rekkakuskien onnettomuuksia voi vähentää vaikka uniapneaa ei hoidettaisi

Ammattikuskien onnettomuuksia voitaisiin vähentää lisäämällä taukoja ja välttämällä koko yön ajorupeamia. Näillä keinoilla onnettomuusriski pienenee riippumatta siitä sairastaako kuski uniapneaa vai ei.

Uniapnea on huomattava riski liikenteessä, koska sen aiheuttama väsymys vastaa puolen promillen humalaa auton ratissa. Arviolta viidennes suomalaisista ammattikuskeista potee uniapneaa.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat tutkimukseen, jossa selvitettiin runsaan tuhannen australialaisen rekkakuskin terveydentilaa, väsymystä ja työympäristöä. Puolet kuskeista oli joutunut hiljattain onnettomuuteen.

Kun tutkijat vertasivat onnettomuuden ajaneita muihin kuskeihin, uniapnea ei yllättäen noussut onnettomuuksien selittäjäksi, vaikka uniapnea oli hyvin yleinen kuskien keskuudessa. Uniapnean sijaan onnettomuusriski oli suurin kuskeilla, jotka ajoivat keskiyön ja aamukuuden välisiä vuoroja sekä kuskeilla, jotka eivät pitäneet taukoja tai olivat kokemattomia. Onnettomuuksia sattui myös, kun auto oli kuormatta tai turvalaitteet olivat puutteellisia.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat, että rekkakuskien liikenneonnettomuudet voisivat jopa puolittua, jos kuskien ei tarvitsisi ajaa läpi yön kestäviä rupeamia ja he pitäisivät riittävästi taukoja.

Uniapnea on tunnettu liikenneonnettomuuksien riskitekijä, vaikka tässä tutkimuksessa se ei selittänytkään rekkakuskien kolareita. Parhaat hoidot uniapneaan ovat laihduttaminen sekä yöllinen yläpainehengityshoito.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2014;179:594–601)
http://aje.oxfordjournals.org/content/179/5/594.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje