Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Unettomuus yhteydessä iäkkäiden kuolleisuuteen

Unettomuus yhteydessä iäkkäiden kuolleisuuteen

Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan unettomuus ja univaikeudet voivat ennustaa iäkkäiden miesten kuolleisuutta. Unettomuuteen liitetty vaikutus ei ole suuren suuri, mutta unettomuuden yleisyyden vuoksi se voi koskea monia.

Circulation-lehden julkaisemat tulokset viittaavat ainakin nukahtamisvaikeuksien sekä huonolaatuisen, väsyneeksi jättävän unen ennustavan suurempaa kuolleisuutta.

Seitsemänkymppisen toistuvista nukahtamisvaikeuksista kärsivän miehen riski kuolla seuraavien kuuden vuoden aikana on tulosten perusteella 55 prosenttia suurempi ja huonosta unenlaadusta kärsivän 32 prosenttia suurempi kuin samanikäisen miehen, jolla ei ole unettomuutta eikä muita uniongelmia.

Yhteys ei selittynyt miesten elintavoilla, masennuksella, sydänsairauksilla eikä myöskään uniapnealla, mitkä kaikki vaikuttavat sekä univaikeuksiin että kuolleisuuteen. Tulosten valossa onkin mahdollista, että uniongelmien hoitaminen ja niiden syihin puuttuminen voisivat pidentää monien seitsemänkymppisten miesten elinikää.

Tutkimukseen osallistui 23 000 yhdysvaltalaista keskimäärin 69-vuotiasta miestä, joita seurattiin kuuden vuoden ajan. Seurannan aikana heistä hieman yli 2 000 menehtyi.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2014;129:737–746)
http://circ.ahajournals.org/content/129/7/737.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje