Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakointi on huomattava ääreisvaltimotaudin riskitekijä

Tupakointi on huomattava ääreisvaltimotaudin riskitekijä

Tupakoiminen lisää tuoreen tutkimuksen mukaan voimakkaasti ääreisvaltimotaudin kehittymistä. Yhteys havaitaan myös entisillä tupakoitsijoilla. Tutkimus vahvistaa ja tarkentaa monien aikaisempien tutkimusten tuloksia.

Glasgow’n yliopiston tutkijoiden tulokset julkaistiin tieteellisessä Heart-lehdessä, ja niiden perusteella tupakoivien sairastumisriski on jopa kolminkertainen verrattuna savuttomien riskiin. Tupakoinnin jo lopettaneet sairastuvat noin puolitoista kertaa todennäköisemmin kuin ikänsä savuttomana olleet.

Ääreisvaltimotauti on yksi ateroskleroosin kolmesta tavallisimmasta ilmentymästä, ja siihen liittyy myös suuri sydänkohtausten ja aivoinfarktien vaara.

Tutkimus perustui 55 ääreisvaltimotaudin ja tupakoinnin yhteyttä selvittäneen tutkimuksen yhteisanalyysiin. Mukaan valittiin kaikki laatukriteerit täyttävät ennen vuotta 2012 tehdyt tutkimukset.

Uutispalvelu Duodecim
(Heart 2014;100:414–423)
http://heart.bmj.com/content/100/5/414.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje