Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pystyasentoon liittyvä verenpaineen lasku saattaa lyhentää elinikää

Pystyasentoon liittyvä verenpaineen lasku saattaa lyhentää elinikää

Pystyasentoon liittyvä verenpaineen lasku eli ortostaattinen hypotensio voi tuoreen tutkimuksen mukaan olla merkki terveysongelmista ja ennustaa lyhyempää elinikää. Ortostaattinen hypotensio aiheuttaa huimausta makuulta pystyyn noustessa.

Ortostaattinen hypotensio on yleinen ilmiö, mutta useimmilla se on satunnaista. Jatkuvaa ortostaattista hypotensiota potevien verenpaine puolestaan laskee lähes aina, kun he nousevat pystyasentoon.

Ortostaattinen hypotensio on yhdistetty sydänriskeihin joissain tutkimuksissa, mutta nyt julkaistussa tutkimuksessa tutkijat halusivat selvittää liittyykö ortostaattiseen hypotensioon myös kuolleisuusvaikutuksia. Tämä onnistui yhdistämällä aikaisempien tutkimusten aineistoja ja analysoimalla ne uudelleen. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä 56 000 potilaista, joista 12 000 menehtyi tutkimusten seurantojen aikana.

Aineistojen perusteella ortostaattiseen hypotensioon liittyi suurentunut vaara kuolla seurannan aikana. Yhteys koski ns. kokonaiskuolleisuutta, johon lasketaan kaikista syistä johtuvat kuolemat. Yhteys heikkeni jonkin verran, kun analyysissa huomioitiin monia taustamuuttujia ja riskitekijöitä, mutta ortostaattiseen hypotensioon liittyi kohonnut kuolleisuus tämänkin jälkeen.

Tutkijat pitävät tuloksiaan uskottavina, mutta ne eivät todista, että kuolemat johtuivat juuri ortostaattisesta hypotensiosta. Tämän selvittämiseksi asiaa olisi hyvä tutkia lisää, he kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Heart-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Heart 2014;100:406–413)
http://heart.bmj.com/content/100/5/406.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje