Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Älykkyystestit ennustavat myös kuolleisuutta

Älykkyystestit ennustavat myös kuolleisuutta

Älykkyystesteissä nuorina aikuisina menestyvät elävät todennäköisesti pitempään kuin heikommin menestyvät. Tanskalaistutkimuksen mukaan heidän riskinsä kuolla alle 60-vuotiaana on pienempi.

Tanskalaisten tulokset perustuvat 14 000 vuosina 1953–1961 syntyneen tanskalaismiehen älykkyystestituloksiin sekä kuolleisuustietoihin, joita kerättiin vuoteen 2009 saakka. Älykkyystestit oli tehty miesten suorittaessa asepalvelusta.

Kun tiedot yhdistettiin, tutkijat havaitsivat heikoiten älykkyystesteissä pärjänneiden kuolleen seurannan aikana noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin miesten, jotka saivat testeissä hyviä tuloksia. Yhteys koski luonnollisia ja ulkoisista syistä johtuvia kuolemia ja havaittiin riippumatta monista tuloksiin mahdollisesti vaikuttavista taustamuuttujista.

Vastaavanlaisia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta silti ei ole täysin selvää miltä osin varsinainen älykkyys selittää ne. Menestys älykkyystesteissä todennäköisesti kuvastaa laajemminkin ihmisen neuropsykologista toimintakykyä ja muuta terveyttä.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology & Community Health 2014;68:130–136)
http://jech.bmj.com/content/68/2/130.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje