Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakoinnin lopettaminen vähentää stressiä, ahdistusta ja masennusoireita

Tupakoinnin lopettaminen vähentää stressiä, ahdistusta ja masennusoireita

Monet tupakoitsijat kokevat tupakan lievittävän stressiä ja ahdistusta eivätkä siksi halua lopettaa. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaminen kuitenkin vähentäisi juuri niitä ongelmia, joita tupakoinnin luullaan lievittävän.

Brittien tulokset perustuvat 26 tutkimukseen, joihin osallistuneet olivat arvioineet mielenterveyttään ennen ja jälkeen tupakoinnin lopettamisen. Kaikki osallistujat eivät lopettaneet tupakointia.

Vastausten perusteella tupakoinnin lopettaneiden stressi, ahdistuneisuus ja masennusoireet vähenivät seurantojen aikana selvästi enemmän kuin osallistujien, jotka jatkoivat tupakointia. Tupakoinnin lopettaneet kokivat olonsa muutenkin paremmaksi ja olivat positiivisempia lopettamisen jälkeen. Nämä vaikutukset koskivat yhtä lailla osallistujia, joilla oli ollut mielenterveysongelmia tai muita sairauksia kuin terveitä osallistujia.

Vaikutukset olivat verrattavissa monien masennuslääkkeiden tehoon, joten tupakoinnin lopettamisella voisi olla huomattava suotuisa vaikutus monien tupakoitsijoiden mielenterveyteen.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;348:g1151)
http://www.bmj.com/content/348/bmj.g1151

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje