Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Naiset pärjäävät huonommin aivohalvauksen jälkeen

Naiset pärjäävät huonommin aivohalvauksen jälkeen

Aivohalvauksen seuraukset voivat olla naisille pahemmat kuin miehille, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Naisilla on muun muassa enemmän kipuja ja masennusoireita.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin Neurology-lehdessä, ja niiden perusteella naisilla on enemmän vaikeuksia vielä vuoden kuluttua aivohalvauksesta, mutta erot ovat suurimmillaan noin kolme kuukautta sairastumisesta.

Osalle potilaista vaikeudet tarkoittivat kipuja tai liikkumisvaikeuksia, osa kärsi masennuksesta tai ahdistuneisuudesta ja osalla oli vaikeuksia suoriutua arkiaskareista.

Tutkimukseen osallistui 1 400 aivoinfarktin tai ohimenevän aivoverenkiertohäiriön saanutta 56–77-vuotiasta miestä ja naista.

Aivohalvaukseen sairastuu vuosittain noin 14 000 suomalaista. Verenvuoto aivoissa aiheuttaa neljänneksen aivohalvauksista. Loput ovat aivoinfarkteja, jotka johtuvat aivovaltimoiden tukkeutumisesta.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2014;DOI:10.1212/WNL.0000000000000208)
http://www.neurology.org/content/early/2014/02/07/WNL.0000000000000208.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje