Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakointi huomattava keskenmenojen riskitekijä

Tupakointi huomattava keskenmenojen riskitekijä

Raskauden aikana tupakoivat naiset vaarantavat raskautensa ja lapsensa monella tapaa. Tupakoivat äidit saavat esimerkiksi keskenmenoja noin kolmanneksen enemmän, tuore tutkimuskatsaus osoittaa.

Katsauksessa yhdistettiin 98 tutkimuksen aineistot, ja niiden perusteella tupakointi suurentaa keskenmenon riskiä noin viidenneksellä verrattuna savuttomaan raskauteen. Tutkimuksissa, joissa raskauden aikainen tupakointi todettiin varmasti, tupakointiin liittyi noin kolmanneksen suurempi keskenmenon vaara kuin savuttomilla äideillä havaittiin.

Keskenmenon riski suureni yhden prosenttiyksikön jokaista päivittäistä raskauden aikana poltettua tupakkaa kohden. Passiivinen tupakointi ei tässä tutkimuksessa suurentanut keskenmenon vaaraa.

Noin 15 % suomalaisnaisista tupakoi raskauden aikana, vaikka tupakan haitat sikiölle tunnetaan hyvin. Nikotiini kulkee vapaasti istukan kautta sikiöön, mikä voi aiheuttaa mm. keskosuutta ja myöhempiä kehitysongelmia.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2014;DOI:1093/aje/kwt334)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2014/02/10/aje.kwt334.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje