Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Syömishäiriöt saattavat altistaa aikuistyypin diabetekselle

Syömishäiriöt saattavat altistaa aikuistyypin diabetekselle

Masennus ja diabetes on yhdistetty toisiinsa monissa tutkimuksissa, mutta kansainvälisen tutkijaryhmän mukaan myös muut mielenterveyden häiriöt saattavat suurentaa diabeteksen vaaraa. Ainakin syömishäiriöt ja muut impulssikontrollin häiriöt voivat altistaa diabetekselle, Diabetologia-lehdessä julkaistut tulokset vihjaavat.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä impulssikontrollin häiriöitä ei tätä ennen ole yhdistetty diabetesriskiin, tutkijat kirjoittavat. Tutkimuksessa käytettiin yli 50 000 potilaan terveystietoja.

Analyysissä löytyi yhteys diabeteksen ja lukuisten eri mielenterveysongelmien väliltä, mutta tarkemmassa tarkastelussa vain masennus, ahmimishäiriöt ja toistuvat raivokohtaukset liittyivät suurentuneeseen riskiin sairastua diabetekseen.

Tulokset pitää vahvistaa uusissa tutkimuksissa, mutta ne selvästi viittaavat siihen, että syömishäiriöitä ja impulssikontrollin häiriöitä potevat saattavat olla tavallista alttiimpia aikuistyypin diabetekselle. Tulokset eivät paljasta mistä yhteys lopulta johtuu, mutta syömishäiriöiden kohdalla kyse voi olla epäterveen syömisen aiheuttamasta aineenvaihdunnan häiriintymisestä.

Havainnot viittaavat myös siihen, että masennuksen ja muiden mielenterveyden häiriöiden hoitaminen voi mahdollisesti vähentää aikuisiällä todettavia diabeteksia.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2014;DOI:10.1007/s00125-013-3157-9)
http://www.diabetologia-journal.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje