Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keskosuus suurentaa astman vaaraa

Keskosuus suurentaa astman vaaraa

Ennenaikaisena syntyvät ovat tuoreen tutkimuksen mukaan tavallista alttiimpia sairastumaan astmaan. Heillä on myös astmaa lievempiä hengitysoireita.

Hollantilaistutkijoiden tulokset perustuvat 30 aikaisemman tutkimuksen ja 1,5 miljoonan lapsen terveystietojen yhteisanalyysiin.

Analyysi osoitti astman ja hengityksen vinkunan olevan noin puolitoista kertaa yleisempää ennenaikaisena syntyvillä kuin täysiaikaisena syntyvillä lapsilla. Yhteys myös voimistui mitä varhaisemmin ja ennenaikaisempana lapsi oli syntynyt. Ennen 32. raskausviikkoa syntyneiden sairastumisriski oli peräti kolminkertainen täysiaikaisiin verrattuna.

Tulostensa perusteella tutkijat arvioivat, että kaikista lasten astmoista noin kolme tapausta sadasta voisi selittyä ennenaikaisuudella. Yhteys on uskottava, sillä erilaiset hengitys- ja keuhko-ongelmat ovat hyvin yleisiä keskosilla.

Tulokset julkaistiin Plos Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(PLos Medicine 2014;11:e1001596)
http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001596#abstract1

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje