Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ilmansaasteet voivat nostaa verenpainetta

Ilmansaasteet voivat nostaa verenpainetta

Hengitysilman pienhiukkaset saattavat vuosien varrella nostaa niille altistuvien verenpainetta ja siten lisätä monien sairauksien vaaraa, kanadalaistutkimus osoittaa. Pienhiukkasaltistus on aiemmin yhdistetty mm. sydänoireisiin ja aivohalvauksiin sekä moniin hengitysoireisiin.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin tieteellisessä Circulation-lehdessä, ja niiden perusteella verenpainetaudin riski kasvaa tasaisesti mitä suuremmille PM2,5-pienhiukkaspitoisuuksille asuinalueellaan altistuu. Jokainen 10 mikrogramman lisäys kuutiossa hengitysilmaa näkyi aineistossa 13 prosenttia suurempana verenpainetaudin riskinä. Riski suureni 1–5 vuoden altistuksen jälkeen.

Hiljattain kaksi eurooppalaistutkimusta osoitti ilman pienhiukkasten aiheuttavan terveysongelmia, vaikka niiden määrä ei kohoaisi nykyisten turvarajojen yli. Samaan viittaavat myös nämä kanadalaistulokset.

Tutkimukseen osallistui 35 000 aikuista ontariolaista, joilla ei ollut verenpainetautia tutkimuksen alkaessa. Ilmansaastetiedot sekä tiedot uusista verenpainetaudeista kerättiin vuosilta 1996–2010. Analyysissa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä kuten osallistujien elintavat ja mahdollinen ylipainoisuus.

Suomessa suurin osa pienhiukkasista tulee tuulten mukana ulkomailta, mutta myös autoliikenne sekä paikallisesti puun polttaminen ovat pienhiukkasten lähteitä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2014;129:562–569)
http://circ.ahajournals.org/content/129/5/562.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje