Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keväällä syntyvillä enemmän melanoomaa

Keväällä syntyvillä enemmän melanoomaa

Keväällä syntyvät saattavat sairastua melanooma-ihosyöpään muina vuodenaikoina syntyviä herkemmin, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Havainto on mielenkiintoinen, sillä se vihjaa ensimmäisten elinkuukausien aurinkoaltistuksen olevan melanooman riskitekijä.

Ruotsalaisten tulokset perustuvat yli 3,5 miljoonan vuosina 1973–2008 syntyneen rekisteritietoihin. Syntymäajan ja muiden taustatietojen lisäksi rekistereistä haettiin tiedot vuoteen 2009 mennessä tehdyistä melanoomadiagnooseista.

Seurantavuosien aikana 1 600 osallistujaa sairastui melanoomaan, ja sairastumisriski oli suurin keväällä syntyneillä. Verrattuna syksyllä syntyneisiin maalis-, huhti- tai toukokuussa syntyneistä melanoomaan sairastui noin viidenneksen useampi. Keväällä syntyneillä oli muita enemmän ns. pinnallisesti leviäviä melanoomia. Yhteys rajoittui vain näihin melanoomatyyppeihin.

Myös sisaruksen tai vanhemman melanooma lisäsi melanoomariskiä ja niihin liittyvä riski oli myös selvästi suurempi kuin syntymäaikaan liittyvä. Melanoomat olivat myös yleisempiä naisilla, korkeasti koulutettujen vanhempien lapsilla sekä osallistujilla, joiden kasvu oli ollut nopeaa sikiöaikana.

Ruotsalaisten tulokset kaipaavat lisätutkimusten varmistusta, mutta ne viittaavat silti varhaislapsuuden aurinkoaltistuksen vaikuttavan siihen, miten todennäköisesti lapsi sairastuu melanoomaan myöhemmin elämässään.

Tulokset julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2014;doi:10.1093/ije/dyt277)
http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2014/01/22/ije.dyt277.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje