Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiinin vähyys ennustaa MS-taudin etenemistä

D-vitamiinin vähyys ennustaa MS-taudin etenemistä

MS-potilaan D-vitamiinitasot saattavat vaikuttaa siihen miten aktiivinen hänen tautinsa on ja miten nopeasti tauti etenee. Harvardin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että alhaiset D-vitamiinitasot ennustavat oireilua ja taudin nopeampaa pahenemista.

Tutkimus julkaistiin Jama Neurology -lehdessä, ja siihen osallistui 465 beetainterferonilääkityksellä olevaa MS-potilasta. Potilaita seurattiin viiden vuoden ajan.

Seurannan aikana tutkijat havaitsivat MS-taudin etenevän hitaimmin potilailla, joiden veren D-vitamiinipitoisuus suureni merkittävästi ensimmäisen tutkimusvuoden aikana. Yli 50 nmol/l nousu D-vitamiinitasossa liittyi mm. selvästi pienempään uusien aivomuutosten ja oireiden pahentumisen riskiin.

MS-tauti on aiemminkin liitetty D-vitamiiniin, mutta yhteyttä ei tunneta hyvin. Nämäkään tulokset eivät osoita, että ilmiö johtuu juuri D-vitamiinista, sillä on esimerkiksi mahdollista, että D-vitamiinitasot vain heijastelevat potilaan terveydentilaa.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Sairauden syytä ei tunneta, mutta muun muassa lapsuuden virusinfektioita on epäilty. Myös perimällä on osansa sairastumisessa.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Neurology 2014;doi:10.1001/.jamaneurol.2013.5993)
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1815002#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje