Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sokkohoito saattaisi parantaa kuuloa

Sokkohoito saattaisi parantaa kuuloa

Heikkokuuloisten kannattaisi ehkä viettää viikko pimeässä huoneessa, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa. Ainakin hiirillä tällainen sokkohoito tehostaa aivojen kykyä prosessoida ääniä.

Tutkijat tekivät havaintonsa laittamalla aikuisia koehiiriä pimeään ympäristöön viikoksi ja mittaamalla niiden reaktioita ääniärsykkeisiin. Mittausten tuloksia verrattiin hiiriryhmään, joka vietti päivänsä normaaleissa valo-oloissa.

Mittaukset paljastivat muutoksia pimeässä pidettyjen hiirten aivoissa etenkin alueilla, jotka vastaavat äänten prosessoinnista ja mm. äänen korkeuden ja voimakkuuden arvioinnista.

Tulokset viittasivat siihen, että näön rajoittaminen paransi varsinkin hentojen ja hiljaisten äänten sekä sävelkorkeuden tunnistamista.

Tässä vaiheessa ei ole vielä selvää toimiiko sama ihmisaivoissa. Vaikutukset ovat lisäksi tilapäisiä ja katoavat hiljalleen muutamassa viikossa normaaliolosuhteissa. Jos vaikutus kuitenkin saadaan kestämään jollain keinolla, pimeäjaksoista voisi olla apua monille kuulon heikentymästä kärsiville.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Neuron-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neuron 2014;81:664–673)
http://www.cell.com/neuron/retrieve/pii/S089662731301091X

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje