Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Puolison kuolema ei aikaista iäkkään dementiaa

Puolison kuolema ei aikaista iäkkään dementiaa

Aviopuolison kuolema ei lisää dementian eikä sitä lievempien muistiongelmien riskiä iäkkäillä, tuore islantilaistutkimus osoittaa. Leskeytyminen voi silti johtaa tilapäiseen kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen.

Islantilaistutkijoiden havainnot perustuvat 4 400 vuosina 1907–1935 syntyneen islantilaisen seurantaan. Osallistujat olivat kaikki naimisissa vuonna 1978, mutta vuosiin 2002–2006 mennessä heistä 1 400 oli leskeytynyt.

Tutkijat eivät löytäneet viitteitä siitä, että muisti tai muut kognitiiviset mielentoiminnot olisivat heikentyneet nopeammin osallistujilla, joiden puoliso oli kuollut. Osalla leskinaisista tosin havaittiin joidenkin kognitiivisten mielentoimintojen heikentymistä, mutta vaikutus oli tilapäinen ja rajoittui kahteen puolison kuolemaa seuranneeseen vuoteen.

Islantilaisten tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2014;DOI:10.1093/aje/kwt321)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2014/01/19/aje.kwt321.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje