Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Jukurtti auttaa diabeteksen ehkäisyssä

Jukurtti auttaa diabeteksen ehkäisyssä

Paljon vähärasvaista jukurttia syövät saattavat brittitutkimuksen mukaan välttyä aikuistyypin diabetekselta muita helpommin. Myös vähärasvainen tuorejuusto saattaa auttaa diabetesriskin pienentämisessä.

Diabetologia-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat suhteellisen pienten jukurttimäärien liittyvän diabetesriskin pienentymiseen. Jo syömällä 125 grammaa vähärasvaista jukurttia viikossa diabetesriski pysyy 24 prosenttia pienempänä kuin henkilöillä, jotka eivät syö lainkaan jukurttia.

Jukurtin lisäksi samansuuruinen vaikutus liittyy muihin vähärasvaisiin hapattamalla valmistettaviin maitotuotteisiin kuten tuorejuustoihin ja rahkavalmisteisiin. Yhteyteen ei vaikuta muu ruokavalio, ikä, sukupuoli, elintavat, painoindeksi eikä mahdollinen perinnöllinen diabetesalttius.

Muut maitotuotteet eivät tässä tutkimuksessa liittyneet diabetesriskiin riippumatta niiden rasvapitoisuudesta.

Tutkijat korostavat, ettei heidän tutkimuksensa pysty aukottomasti osoittamaan, että diabetesriski pieneni vain ja ainoastaan jukurtin ansiosta. Hapatetuissa maitotuotteissa on kuitenkin monia ainesosia, jotka voisivat selittää yhteyden. Yksi selitys voi olla myös hapatettujen tuotteiden probioottiset suolistovaikutukset.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2013;DOI:10.1007/s00125-014-3176-1)
http://www.diabetologia-journal.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje