Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vodka suuri tappaja Venäjällä

Vodka suuri tappaja Venäjällä

Venäläisten miesten lyhyt elinikä johtuu suurelta osin vodkasta ja muusta alkoholista, tuore tutkimus vahvistaa. Alkoholin käytön vaihtelu myös selittää miksi venäläisten kuolleisuusluvut heittelehtivät paljon.

Venäjällä on herätty alkoholin suuriin haittoihin ja kansalaisten juomista on yritetty vähentää mm. nostamalla vodkan hintaa ja rajoittamalla yömyyntiä. Tiukennukset ovat tepsineet, mutta alkoholikuolleisuus ja muut haitat ovat yhä erittäin suuri ongelma.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 150 000 aikuisen haastatteluihin, jotka tehtiin vuosina 1999 - 2008. Pääanalyysi koski 57 000 tupakoivaa miestä.

Tulokset osoittivat alkoholinkäytön ennustavan vahvasti sitä miten todennäköisesti 35 - 54-vuotias mies menehtyy lähivuosikymmeninä. Alle puoli litraa eli korkeintaan pullollisen vodkaa viikossa juovan riski kuolla seuraavien 20 vuoden aikana on 16 prosenttia. Yhdestä kahteen pulloa viikossa juovan riski on 20 prosenttia ja yli kolme pulloa juovan 35 prosenttia.

Vanhemmilla, 55 - 74-vuotiailla miehillä riskit ovat vielä suurempia. Yhden pullon viikossa juovista arviolta puolet kuolee seuraavien 20 vuoden aikana. Kolme vodkapulloa viikoittain juovista kuolee todennäköisesti jopa 64 prosenttia.

Paljon vodkaa juovat kuolevat etenkin onnettomuuksiin, myrkytyksiin, väkivaltaan tai itsemurhaan. Myös syövät, tuberkuloosi, monet sisäelinten sairaudet ja sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisiä kuolemansyitä.

Venäjällä joka vuosi noin puoli miljoonaa ihmistä kuolee alkoholiin tai sen aiheuttamiin sairauksiin. Maan 140 miljoonasta kansalaisesta alkoholisteja on arviolta kaksi miljoonaa.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2014;doi:10.1016/S0140-6736(13)62247-3)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)62247-3/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje