Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sokeroidut elintarvikkeet yhteydessä yhdysvaltalaisten sydäntautikuolemiin

Sokeroidut elintarvikkeet yhteydessä yhdysvaltalaisten sydäntautikuolemiin

Liiallinen sokeroitujen elintarvikkeiden nauttiminen voi yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan altistaa sydän- ja verisuonitaudeille ja niistä johtuville kuolemille. Havainto on erityisen tärkeä Yhdysvalloissa, missä sokeroituja elintarvikkeita syödään melkein poikkeuksetta liikaa.
 
Tutkimus perustuu suuren NHANES III -terveystutkimuksen aineistoon, josta tähän tutkimukseen poimittiin 31 000 aikuisen ruokavaliotiedot ja 12 000 kuolleisuustiedot.
 
Osallistujia seurattiin noin viidentoista vuoden ajan, ja tuona aikana riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin oli selvästi suurin osallistujilla, joiden ruokavaliossa lisättyjä sokereita oli eniten.
 
Verrattuna osallistujiin, joiden sokerin saanti jäi alle 10 prosenttiin päivittäisestä energian saannista, yli 25 prosenttia energiastaan sokerista saavat menehtyivät lähes kolme kertaa todennäköisemmin. Myös vähäisempi, mutta 10 prosentin rajan ylittävä lisätyn sokerin saanti liittyi suurempaan kuolleisuuteen.
 
Terveyden kannalta sokerin saannin olisi hyvä jäädä alle 10 prosenttiin päivittäisestä energian saannista. Yhdysvaltalaisista valtaosa saa sokeria tätä enemmän ja suuri osa siitä tulee lisättynä sokerina juomissa ja elintarvikkeissa. Osa lisätyn sokerin sydänhaitoista seuraa lihomisesta ja siitä johtuvista sydänriskeistä, mutta lisätyt sokerit saattavat olla muillakin tavoin haitallisia aineenvaihdunnalle, jos niitä nauttii liikaa.
 
Yleisin lisätty sokeri on sakkaroosia, joka elimistössä hajoaa hedelmäsokeriksi ja glukoosiksi.
 
Tulokset julkaistiin tieteellisessä Jama Internal Medicine -lehdessä.
 
Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2014;DOI:10.1001/jamainternmed.2013.13563)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1819573#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje