Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavuusparadoksi ei päde diabeetikoihin

Lihavuusparadoksi ei päde diabeetikoihin

Lihavuus ja liikakilot lisäävät diabeetikoiden kuolleisuutta siinä missä muidenkin ihmisten, tuore tutkimus varmistaa. Havainto on mielenkiintoinen, sillä se osoittaa ettei ns. lihavuusparadoksi koske diabeetikoita.

Lihavuusparadoksilla tarkoitetaan ilmiötä, jossa lihavien kuolleisuus on normaalipainoisia alhaisempaa, vaikka lihavuus yleensä on huomattava terveysriski. Lihavuusparadoksiin viittaavia havaintoja on mm. munuaissairauksia, sydämen vajaatoimintaa ja myös aikuistyypin diabetesta sairastavilta.

Nyt julkaistut tulokset kuitenkin varmistavat, että diabetesdiagnoosin aikaan ylipainoiset potilaat kuolevat keskimäärin nuorempina kuin normaalipainoiset. Yhteys on sitä vahvempi mitä enemmän liikakiloja potilaalla on, tulokset osoittavat.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa tulokset vahvistavat näyttöä lihavuuden terveyshaitoista. Ne myös tukevat nykysuosituksia, joiden mukaan diabeetikoiden tulisi välttää liikakiloja ja tarvittaessa laihduttaa.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(New England Journal of Medicine 2014;370:233–244)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1304501

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje