Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Välimeren ruokavalio ehkäisee ääreisvaltimotautia

Välimeren ruokavalio ehkäisee ääreisvaltimotautia

Terveelliseksi tiedetty Välimeren alueen perinteinen ruokavalio voi auttaa myös ääreisvaltimotaudin ehkäisyssä, tuore espanjalaistutkimus osoittaa. Tulokset eivät ole kovin yllättäviä, sillä välimerellinen ruokavalio on yhdistetty monien sydänriskien pienentymiseen tätäkin ennen.

Ääreisvaltimotauti on yksi ateroskleroosin kolmesta tavallisimmasta ilmentymästä, ja siihen liittyy suuri sydänkohtausten ja aivoinfarktien vaara.

JAMA-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 7 500 keskimäärin 67-vuotiaan espanjalaisen viisivuotiseen seurantaan. Osallistujat sairastivat diabetesta tai heillä oli muita sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Tutkimuksen ajan he noudattivat oliiviöljyllä tai pähkinöillä vahvistettua Välimerellistä ruokavaliota tai tavallista ruokavaliotaan ja saivat lisäksi ravitsemusneuvontaa.

Seurannan aikana 89 potilasta sairastui ääreisvaltimotautiin, mutta tulosten perusteella tapaukset olivat harvinaisempia Välimeren ruokavaliota noudattaneilla kuin verrokeilla. Yhteys havaittiin pähkinä- sekä oliiviöljyryhmissä.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja, käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2014;DOI:10.1001/jama.2013.280618)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1817779

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje