Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hengitystietulehdus voi haitata varfariinilääkitystä

Hengitystietulehdus voi haitata varfariinilääkitystä

Veren hyytymistä hillitsevän varfariini-lääkkeen vaikutukset saattavat tilapäisesti voimistua hengitystietulehdusten aikana. Sama voi tapahtua antibioottikuurien yhteydessä, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimukseen osallistui varfariinilääkityksellä olevia keskimäärin 68-vuotiaita potilaita, joista 5 900 oli antibioottikuurilla, 570 sairasti ylähengitysteiden infektiota ja 5 600 oli vain varfariinilääkityksellä ja sai toimia verrokkeina.

Varfariinin tehossa tapahtui lääkärin huomiota vaativa nousu 3,2 prosentilla antibiootteja käyttäneistä, 2,6 prosentilla hengitystieinfektiota potevista ja 1,2 prosentilla verrokeista, tuloksista ilmeni. Rajana tutkimuksessa käytettiin yli 5:n INR-arvoa.

Tutkijat pitävät tuloksiaan luotettavina, mutta korostavat, ettei suurin osa varfariinia käyttävistä koe lääkityksessään muutoksia hengitystietulehdusten tai antibioottikuurien aikana. Osalla potilaista ne saattavat kuitenkin aiheuttaa ongelmia etenkin, jos hengitystietulehdus jatkuu pitkään tai antibioottikuureja on paljon.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2014;DOI:10.1001/jamainternmed.2013.13957)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1813223#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje