Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Marjat suojaavat suomalaismiestä diabetekselta

Marjat suojaavat suomalaismiestä diabetekselta

Paljon marjoja syövät suomalaismiehet saattavat säästyä aikuistyypin diabetekselta, tai ainakin sairastua siihen epätodennäköisemmin kuin muut. Sen sijaan hedelmät ja vihannekset eivät välttämättä ole yhtä merkittäviä diabeteksen ehkäisijöitä heille, tuore suomalaistutkimus osoittaa.

Tutkimus perustuu aineistoon, johon on kerätty kuopiolaismiesten terveystietoja vuodesta 1984 saakka. Tähän analyysiin valittiin 2 300 miestä, joilla ei ollut diabetesta eikä siihen viittaavia muutoksia vuosina 1984–1989, jolloin miehet olivat 42–60-vuotiaita.

Miehiä seurattiin yhdeksäntoista vuotta, ja tänä aikana heistä runsaat 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen. Kun tiedot diabeteksista yhdistettiin miesten ruokavaliotietoihin, analyysi osoitti sairastumisriskin pienimmäksi miehillä, jotka söivät eniten marjoja. Verrattuna vähiten marjoja syöviin heidän diabetesriskinsä oli noin kolmanneksen pienempi.

Vihannekset ja hedelmät eivät juurikaan vaikuttaneet kuopiolaismiesten diabetesriskiin, mikä on mielenkiintoista, sillä niiden terveellisyys on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa. Onkin mahdollista, että miehet eivät syöneet hedelmiä ja vihanneksia tarpeeksi, jotta vaikutus olisi näkynyt tässä tutkimuksessa. Oma vaikutuksensa on varmasti silläkin, että analyysista rajattiin pois peruna ja mehut.

Tutkimusta johti Jaakko Mursu Itä-Suomen yliopistosta. Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;99:328–333)
http://ajcn.nutrition.org/content/99/2/328.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje