Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kilpirauhasen vajaatoiminta ei altista muistisairauksille

Kilpirauhasen vajaatoiminta ei altista muistisairauksille

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi osalla potilaista heikentää muistia, mutta se ei aiheuta pysyvää muistin heikentymistä tai dementiaa, tuore tutkimus osoittaa.

Jama Neurology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 1 900:n 70–89-vuotiaan muistitutkimuksiin. Tiedot kilpirauhasen toiminnasta saatiin terveysrekistereistä.

Tutkijat havaitsivat muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymän 16 prosentilla potilaista, joiden kilpirauhasen toiminta oli normaalitasolla. Vajaatoimintaa potevista potilaista tämän diagnoosin sai 17 prosenttia ja lievää vajaatoimintaa potevista 18 prosenttia.

Havaittu muutaman prosenttiyksikön ero ei ole käytännössä merkitsevä, joten kilpirauhasen toiminta ei näiden tulosten perusteella vaikuta pitkäaikaisten muistiongelmien kehittymiseen iäkkäillä.

Yhteydet eivät myöskään muuttuneet, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli, koulutustaso ja monet sairaudet, jotka olisivat voineet vaikuttaa tuloksiin.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa potee yli 200 000 suomalaista. Se on naisilla noin neljä kertaa yleisempi kuin miehillä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Neurology 2013;DOI:10.1001/jamaneurol.2013.5402)
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1791529#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje