Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Entisten tupakoitsijoiden rintasyövät herkkiä uusiutumaan

Entisten tupakoitsijoiden rintasyövät herkkiä uusiutumaan

Vuosikymmeniä paljon tupakoivat eivät välttämättä pääse tupakan aiheuttamasta rintasyöpäriskistä, vaikka he olisivat lopettaneet tupakoimisen vuosia aikaisemmin. Tuoreen tutkimuksen mukaan heidän rintasyöpänsä uusiutuvat tavallista helpommin ja he myös menehtyvät rintasyöpään muita todennäköisemmin.

Journal of the National Cancer Institute -lehdessä julkaistut tulokset viittaavat siihen, että rintasyövän uusiutumisriski koskee vain yli askin päivittäin tupakoineita. Tätä vähemmän tupakoineiden entisten tupakoitsijoiden rintasyövät eivät uusiudu sen todennäköisemmin kuin ikänsä savuttomien potilaiden, vaikka he olisivat tupakoineet lähes 20 vuoden ajan.

Koko elämänsä savuttomina olleisiin verrattuna yli 20 vuoden ajan askillisen tai enemmän päivittäin polttaneiden rintasyövät uusiutuivat 20–40 prosenttia useammin. Tämä havaittiin huolimatta siitä, että he olivat lopettaneet tupakoinnin. Seurannan aikana he olivat myös suuremmassa vaarassa menehtyä rintasyöpään ja muihin sairauksiin.

Tulosten perusteella heikoin ennuste oli kuitenkin potilailla, jotka yhä jatkoivat tupakointia. Näin ollen lopettamisesta oli hyötyä, vaikka takana olisi ollut yli kolme vuosikymmentä jatkunut kova tupakointi.

Tutkimus perustui lähes kymmenentuhannen rintasyöpään sairastuneen ja siitä parantuneen naisen seurantaan. Rintasyöpä uusiutui 1 700 naisella ja siihen menehtyi 1 100. Tupakoinnista kysyttiin keskimäärin kaksi vuotta diagnoosin saamisen jälkeen.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the National Cancer Institute 2014;doi:10.1093/jnci/djt359)
http://jnci.oxfordjournals.org/content/106/1/djt359.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje