Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lyhyet unet voivat nostaa nuoren verenpainetta

Lyhyet unet voivat nostaa nuoren verenpainetta

Lyhyitä yöunia nukkuvat nuoret saattavat tietämättään nostaa verenpainettaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan lyhyiden unien verenpainevaikutukset nähdään jo 10–17-vuotiailla.

Kiinalaistutkijoiden tulokset julkaistiin Pediatrics-lehdessä, ja niiden perusteella normaalipainoisten nuorten verenpaine vaihtelee noin 1–2 mmHg:ä riippuen siitä miten vähän tai paljon he nukkuvat tavallisen viikon aikana. Myös heräily, nukahtamisvaikeudet ja muut unen laatuun liittyvät seikat näkyivät verenpaineessa, tuloksista ilmenee.

Nyt havaittu muutaman elohopeamillimetrin ero ei todennäköisesti aiheuta nuorille oireita, mutta pitkään jatkuessa vaikutus saattaa suurentua ja johtaa terveysriskeihin. Tutkimuksen perusteella verenpainevaikutukset saattavat kuitenkin korjaantua, jos nuori alkaa nukkua pitempään.

Tulokset perustuvat 143 nuoren unitutkimuksiin ja vuorokauden kattaviin verenpainemittauksiin. Ennen mittauksia nuoret pitivät viikon ajan unipäiväkirjaa. Osallistujat olivat normaalipainoisia eivätkä poteneet uniapneaa.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2013;133:e64–e72)
http://pediatrics.aappublications.org/content/133/1/e64.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje