Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aivovammapotilaat suuressa itsemurha- ja onnettomuusvaarassa

Aivovammapotilaat suuressa itsemurha- ja onnettomuusvaarassa

Aivovamman saaneet kuolevat itsemurhaan selvästi muuta väestöä todennäköisemmin, ruotsalaistutkimus osoittaa. Myös onnettomuus- ja väkivaltakuolemat ovat heillä yleisempiä.

JAMA Psychiatry -lehden mukaan aivovammapotilaiden itsemurhakuolleisuus on noin kolme kertaa suurempaa kuin muun väestön. Heidän riskinsä menehtyä onnettomuuksissa ja ulkoisista syistä johtuviin vammoihin on nelinkertainen. Samoin väkivaltakuolemat ovat heillä neljä kertaa yleisempiä kuin muussa väestössä.

Kuolleisuus on suurta etenkin potilailla, joilla on aivovamman lisäksi päihde- ja mielenterveysongelmia, joten osa kuolemista voisi olla estettävissä näitä ongelmia hoitamalla. Tutkijat toivovatkin, että lääkärit kiinnittäisivät nykyistä enemmän huomiota aivovammapotilaiden psyykkisiin ongelmiin.

Tutkimus perustui runsaan 200 000 vuosina 1969–2009 traumaattisen aivovamman saaneen ruotsalaisen sekä yli 2 miljoonan samanikäisen verrokin rekisteritietoihin. Tutkimuksesta rajattiin kuolemat, jotka tapahtuivat puolen vuoden sisällä aivovammasta.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Psychiatry 2013; doi:10.1001/jamapsychiatry.2013.3935)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1812719#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje