Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Imettäminen saattaa suojata äitiä nivelreumalta

Imettäminen saattaa suojata äitiä nivelreumalta

Lastaan imettävät naiset saattavat kiinalaistutkimuksen mukaan säästyä nivelreumalta muita naisia todennäköisemmin. Yhteys on vahvin naisilla, jotka imettävät pitkään.

Kiinalaiset tekivät havaintonsa tutkimalla seitsemäätuhatta yli 50-vuotiasta naista, joista valtaosa oli synnyttänyt ainakin kerran. Naisista 95 prosenttia oli imettänyt vähintään kuukauden.

Sairaanhoitajien tekemissä terveystarkastuksissa nivelreuma havaittiin imettäneillä noin puolet harvinaisemmaksi kuin naisilla, jotka eivät olleet imettäneet lainkaan. Imettämiseen liitetty suojavaikutus myös voimistui sitä mukaa mitä pitempään imetys oli jatkunut.

Yhteys löytyi senkin jälkeen, kun naisten elintavat, terveydentila ja monet muut taustatekijät huomioitiin analyysissa. Tutkimuksen luonteesta johtuen on silti mahdollista, että yhteyteen vaikuttaa jokin tässä tutkimuksessa huomiotta jäänyt seikka, joka selittää imettämiseen liitetyn suojavaikutuksen. Tämän selvittämiseksi aihetta pitää tutkia vielä lisää.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Rheumatology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Rheumatology 2013; doi:10.1093/rheumatology/ket456)
http://rheumatology.oxfordjournals.org/content/early/2014/01/04/rheumatology.ket456.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje