Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Maailmassa lähes miljardi tupakoitsijaa

Maailmassa lähes miljardi tupakoitsijaa

Maapallon väestöstä lähes joka seitsemäs tupakoi päivittäin, 187 maata kattava kansainvälinen selvitys osoittaa. Tupakointi onkin nyt todennäköisesti suurempi terveysongelma kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa.

Yhdysvaltalaisen JAMA-tiedelehden julkaisemat tulokset osoittavat tupakoivien määrän kasvaneen vuoden 1980 jälkeen, vaikka entistä harvemmat aloittavat tupakoinnin. Syy tähän on väestönkasvu.

Päivittäin tupakoivien määrä nousi väestönkasvun takia 720 miljoonasta 970 miljoonaan vuosien 1980 ja 2012 välillä, vaikka päivittäin tupakoivien miesten ja naisten prosentuaalinen osuus pieneni selvästi.

Vuonna 1980 yli 15-vuotiaista miehistä noin 41 prosenttia tupakoi päivittäin. Vuonna 2012 luku oli tippunut 31 prosenttiin. Naisista hieman yli 10 prosenttia tupakoi vuonna 1980 ja 6 prosenttia vuonna 2012.

Harvinaisinta tupakointi on monissa Afrikan maissa, joiden naisista alle 5 prosenttia tupakoi. Eniten tupakoivat indonesialaismiehet, joista yli puolet polttaa päivittäin.

Suomessa miesten tupakointi on vähentynyt tasaisesti jo monen vuosikymmenen ajan, mutta naisten tupakointi on pysynyt lähes samalla tasolla 1980-luvulta saakka. Vuonna 2012 yli 15-vuotiaista suomalaisista noin 17 prosenttia tupakoi päivittäin. Miehistä päivittäin tupakoi 21 prosenttia ja naisista 14 prosenttia.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2013;311:183–192)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1812960

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje