Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakoinnin lopettaminen pienentää kaihiriskiä

Tupakoinnin lopettaminen pienentää kaihiriskiä

Tupakoivien riski sairastua kaihi-silmäsairauteen on huomattavasti suurempi kuin savuttomien, mutta se vähitellen pienenee, jos tupakoinnin lopettaa.

Ruotsalaistutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaneiden kaihiriski ei välttämättä laske savuttomien tasolle, mutta 20 vuoden savuttomuuden jälkeen se on lähellä ikänsä savuttomien riskiä. Alle 15 savuketta päivässä polttaneiden kaihiriski on silloin vain 13 prosenttia suurempi, ja yli 15 savuketta päivittäin polttaneiden riski noin 20 prosenttia suurempi kuin niiden, jotka eivät ole koskaan tupakoineet.

Tupakointia koko seurannan ajan jatkaneet sairastuivat kaihiin 42 prosenttia todennäköisemmin kuin savuttomat, joten lopettaminen pienensi sairastumisvaaraa huomattavasti, vaikka ei sitä kokonaan poistanutkaan. Yhteydet havaittiin riippumatta osallistujien iästä ja monista muista taustamuuttujista.

Tutkimukseen osallistui 44 000 ruotsalaismiestä, jotka vastasivat tupakointia ja muita elintapoja koskevaan kyselyyn vuonna 1997. Miehet olivat tuolloin 45–79-vuotiaita ja heitä seurattiin vuoteen 2009 saakka. Tiedot kaihista saatiin sairaalarekistereistä.

Tulokset julkaistiin silmäsairauksiin erikoistuneessa Jama Ophthalmology -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Ophthalmology 2014;DOI:10.1001/jamaophthalmol.2013.6669)
http://archopht.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1795194#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje