Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Paljon kävelevät miehet pienemmässä aivohalvausriskissä

Paljon kävelevät miehet pienemmässä aivohalvausriskissä

Käveleminen voi ehkäistä aivohalvauksia, mutta vain jos jaksaa kävellä useita tunteja päivittäin. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan vaikutuksia voi odottaa, jos kävelee yhteensä noin kolme tuntia päivässä, mutta vähempikin saattaa riittää.

Stroke-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 3 500 miehen yksitoistavuotiseen seurantaan, ja sen perusteella yli 22 tuntia viikossa kävelevät miehet sairastuivat seurannan aikana aivohalvaukseen noin 60 prosenttia epätodennäköisemmin kuin miehet, jotka kävelivät alle kolme tuntia viikossa. Aivohalvaukseen sairastui yhteensä vajaat 200 miestä.

Paljon kävelevien sydämen syke oli alhaisempi kuin vähän kävelevien, minkä lisäksi heidän keuhkonsa olivat paremmassa kunnossa. Heidän veressään oli myös vähemmän merkkejä verisuonitukoksista. Nämä saattavat selittää nyt tehdyt havainnot, mutta todennäköisesti myös monet muut tekijät vaikuttavat tuloksiin. On esimerkiksi todennäköistä, että paljon kävelevät miehet elävät muutenkin terveellisemmin kuin vähän kävelevät miehet.

Suomessa aivohalvaukseen sairastuu vuosittain noin 14 000 miestä ja naista. Verenvuoto aivoissa aiheuttaa neljänneksen aivohalvauksista. Loput ovat aivoinfarkteja, jotka johtuvat aivovaltimoiden tukkeutumisesta.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2014;45:194–199)
http://stroke.ahajournals.org/content/45/1/194.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje