Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kahvi ei aiheutakaan nestehukkaa

Kahvi ei aiheutakaan nestehukkaa

Kahvin päivittäinen juominen ei poista nestettä kehosta eikä siten myöskään aiheuta nestehukkaa, vaikka niin usein väitetään. Brittitutkijoiden mukaan kahviin pitäisikin tässä mielessä suhtautua kuten muihin nesteisiin.

Tutkimuksista tiedetään, että runsas kofeiinin nauttiminen poistaa nestettä kehosta ja tämän perusteella saman on uskottu koskevan myös kahvia. Ennen nyt tehtyä tutkimusta itse kahvin vaikutuksia nestetasapainoon on kuitenkin selvitetty vain kahdessa tutkimuksessa.

Brittien tutkimus julkaistiin Plos One -tiedelehdessä, ja siihen osallistui 50 kahvia juovaa miestä, jotka osana tutkimusta joivat neljä mukillista kahvia tai vettä kolmen päivän ajan. Tämän jälkeen miehet pitivät kymmenen päivän tauon ja vaihtoivat sitten ryhmää. Näin kaikki osallistujat joivat sekä vettä että kahvia yhtä pitkät ajat.

Nestetasapainon selvittämiseksi tutkijat seurasivat miesten painoa ja kehon vesipitoisuutta sekä ottivat veri- ja virtsanäytteitä.

Kun tutkijat yhdistivät keräämäänsä tiedot, he eivät löytäneet minkäänlaisia merkkejä siitä, että kahvin juominen olisi lisännyt nesteen poistumista tai nestehukkaa. Miesten kehot siis reagoivat kahviin samalla tavalla kuin veteen.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat, ettei kahvi normaalioloissa ja kohtuudella nautittuna aiheuta nestehukkaa. On silti mahdollista, että suuremmat annokset pitkään nautittuna vaikuttavat toisin.

Uutispalvelu Duodecim
(Plos One 2014;DOI:10.1371/journal.pone.0084154)
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0084154

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje