Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ahdistus lisää aivohalvauksen vaaraa

Ahdistus lisää aivohalvauksen vaaraa

Ahdistuneisuus ja etenkin pitkään jatkuva ja paha ahdistus saattaa altistaa aivohalvauksille, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Ahdistuneisuus on masennuksen ohella yleisimpiä mielenterveysongelmia.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin Stroke-lehdessä, ja niiden perusteella riski sairastua aivohalvaukseen kasvaa ahdistusoireiden lisääntyessä ja on noin kolmanneksen suurempi aikuisilla, jotka potevat pahoja ahdistuneisuusoireita. Tämä todetaan verrattuna terveisiin ja harvoin ahdistuviin.

Osan yhteydestä selittävät todennäköisesti tupakointi ja vähäinen liikunta, jotka usein liittyvät ahdistuneisuuteen. Myös stressihormonit sekä ahdistuksen vaikutukset verenpaineeseen ja sydämeen voivat olla yhteyden taustalla. Masennus, joka sekin lisää aivohalvausriskiä, ei selittänyt tuloksia.

Tutkimuksessa kuuttatuhatta 25–74-vuotiasta miestä ja naista seurattiin keskimäärin 22 vuoden ajan. Osallistujia haastateltiin ja heille tehtiin terveystarkastuksia sekä ahdistuneisuutta ja masennusta mittaavia psykologisia testejä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2013;doi:10.1161/STROKEAHA.113.003741)
http://stroke.ahajournals.org/content/early/2013/12/19/STROKEAHA.113.003741.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje