Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla HDL-kolesteroli ei auta sydänsairaita

HDL-kolesteroli ei auta sydänsairaita

HDL-kolesterolia kutsutaan hyväksi kolesteroliksi, koska sen runsaus liittyy pieneen sydän- ja verisuonitautien vaaraan. Tuoreiden tutkimustulosten perusteella tämä saattaa kuitenkin pitää paikkansa vain terveillä. Sepelvaltimotautiin jo sairastuneita HDL-kolesteroli ei todennäköisesti auta.

Tulokset perustuvat kahteen European Heart Journalissa julkaistuun tutkimukseen, ja niiden perusteella suuri veren HDL-kolesterolipitoisuus ei ennusta pienempää sydän- ja verisuonitaudeista johtuvaa kuolleisuutta potilailla, jotka sairastavat vakaata tai vakavampaa sepelvaltimotautia. HDL-kolesterolin määrä ei myöskään ennusta sitä, kuinka todennäköisesti sepelvaltimopotilaat saavat uusia sydänoireita.

Terveillä osallistujilla suuri HDL-pitoisuus liittyi pienempään riskiin menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin, mikä on todettu myös lukuisissa aikaisemmissa tutkimuksissa.

Yhdessä tutkimukset viittaavat siihen, ettei HDL-kolesteroli todennäköisesti ennusta sydänsairaiden terveysriskejä samalla tavalla kuin terveiden. Syytä tähän tutkimukset eivät paljasta, mutta on mahdollista, että HDL:n toiminta jollain tavalla heikentyy sepelvaltimotaudin myötä.

Toiseen tutkimukseen osallistui 1 500 sepelvaltimotaudin takia sydämen ohitusleikkaukseen ohjattua potilasta, joita seurattiin keskimäärin neljän vuoden ajan. Toiseen tutkimukseen valittiin 700 tervettä, 1 500 vakaata sepelvaltimotautia ja 930 epävakaata sepelvaltimotautia sairastavaa kuusikymppistä. Heitä seurattiin kymmenen vuoden ajan.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2013;34:3563–3571)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/34/46/3563.abstract
(European Heart Journal 2013;34:3557–3562)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/34/46/3557.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje