Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihapainotteinen ruokavalio yhteydessä diabetesriskiin

Lihapainotteinen ruokavalio yhteydessä diabetesriskiin

Punaista lihaa paljon syövien veressä on usein merkkiaineita, jotka viittaavat tulehdustiloihin ja glukoosiaineenvaihdunnan ongelmiin. Yhteys selittyy pitkälti ylipainolla ja lihavuudella, Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa.

Lähes 4 000 terveen naisen aineistossa prosessoidun sekä tavallisen punaisen lihan runsas syöminen liittyi suurempaan CRP-tulehdusmerkkiaineen pitoisuuteen, korkeaan paastoinsuliiniin ja korkeaan HbA1c:n eli sokerihemoglobiinin arvoon.

Nämä tulehdustiloihin ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriintymiseen viittaavat yhteydet heikkenivät huomattavasti, kun analyysissa huomioitiin ylipainoisuus. Riskitekijät myös korjaantuivat osallistujilla, jotka vaihtoivat osan punaisesta lihasta muihin proteiininlähteisiin kuten kanaan, pähkinöihin ja papuihin.

Tulokset eivät ole yllättäviä, sillä punaista lihaa paljon syövien tiedetään olevan tavallista alttiimpia aikuistyypin diabetekselle ja monille sydänoireille. Havainnot kuitenkin viittaavat siihen, että lihapainotteinen ruokavalio voi lihavuuden välityksellä liittyä myös diabetesta lievempiin aineenvaihdunnan muutoksiin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2013;DOI:10.3945/ajcn.113.075663)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/11/27/ajcn.113.075663.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje