Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Intensiivisen hoidon hyödyt kyseenalaisia diabeetikoille

Intensiivisen hoidon hyödyt kyseenalaisia diabeetikoille

Aikuistyypin diabetesta sairastavilla glukoositasojen raju alentaminen ei välttämättä tuo lisähyötyjä tavalliseen hoitoon verrattuna.

Arvostetun Cochrane-tutkijaverkoston tekemä tutkimuskatsaus viittaa siihen, että intensiivinen hoito ei vähennä ainakaan kokonaiskuolleisuutta, sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia eikä aivohalvauksia sen enempää kuin tavallinen hoito.

Intensiivinen veren glukoosipitoisuuden pienentäminen saattaa tosin vähentää joitakin diabeteksen liitännäissairauksia sekä sydänkohtauksia. Samalla kuitenkin suurenee hypoglykemian eli veren niukkaglukoosisuuden ja vakavien haittavaikutusten riski, joten osalla potilaista intensiivisen hoidon haitat saattavat ylittää siitä saatavat hyödyt.

Tutkijat tekivät samanlaisen katsaustutkimuksen jo viime vuonna, mutta nyt katsaukseen saatiin enemmän tutkimuksia ja suurempi aineisto. Tästä huolimatta näyttö on yhä puutteellista ja paikoin heikkolaatuista, mikä tutkijoiden mukaan vaikeuttaa tulosten tulkintaa. Yhteensä tutkimuksia oli 28 ja niihin oli osallistunut 35 000 aikuistyypin diabetesta sairastavaa.

Uutispalvelu Duodecim
(Cochrane Database of Systematic Reviews 2013;11:CD008143. DOI: 10.1002/14651858.CD008143.pub3)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD008143.pub3/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje