Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Iskut päähän saattavat haitata muistia ilman aivotärähdystäkin

Iskut päähän saattavat haitata muistia ilman aivotärähdystäkin

Uuden tutkimuksen mukaan isku päähän voi johtaa muistin ja oppimisen lievään heikkenemiseen, vaikka isku ei aiheuttaisi varsinaista aivotärähdystä. Tulokset eivät tosin osoita ovatko muutokset pitkäaikaisia vai menevätkö ne itsestään ohi.

Neurology-lehden julkaisema tutkimus perustuu 80 college-tasolla jääkiekkoa tai amerikkalaista jalkapalloa pelaavan aivotutkimuksiin. Pelaajien aivot kuvattiin ennen kauden alkua sekä pian sen jälkeen. Kauden ajaksi heidän kypäriinsä asennettiin iskuja mittaavat laitteet.

Kun pelaajien aivokuvia verrattiin muita, vähemmän kontaktialttiita lajeja harrastavien kuviin, pelaajien aivojen valkeassa aineessa havaittiin selvästi useammin muutoksia. Aivojen valkea aine on tärkeä mm. hermosignaalien välittämisessä.

Havaitut muutokset olivat suurempia pelaajilla, jotka pärjäsivät muistia ja sanallista oppimista mittaavissa testeissä heikoiten, mikä tutkijoiden mukaan viittaa ilmiöiden liittyvän toisiinsa. Osalla kontaktilajeja, mutta myös muita lajeja harrastavista testitulokset olivat huomattavan heikkoja. Onkin mahdollista, että he olivat muita herkempiä päähän kohdistuville iskuille.

Samanlaisia, mutta huomattavasti pahempia muutoksia on havaittu kontaktilajeja harrastaneiden ammattilaisurheilijoiden aivoissa. Lapsilla ja nuorilla lievät kognitiiviset oireet kuten unohtelu ja keskittymisvaikeudet voivat näkyä jopa vuoden aivotärähdyksen jälkeen etenkin, jos aivotärähdys johtaa tajuttomuuteen ja aivomuutoksiin.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2013;DOI:10.1212/01.wnl.0000438220.16190.42)
http://www.neurology.org/content/early/2013/12/11/01.wnl.0000438220.16190.42.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje