Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nauraminen on terveellistä muttei vaaratonta

Nauraminen on terveellistä muttei vaaratonta

Nauru pidentää ikää, sanotaan, ja pitkälti tämä pitääkin paikkansa. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan joissain tapauksissa nauru voi kuitenkin olla haitaksikin.

Hieman leikkimielisessä tutkimuksessaan brittitutkijat kahlasivat läpi suuren määrän naurua ja naurun terveysvaikutuksia käsitteleviä tutkimuksia ja havaitsivat naurun vaikutukset pääasiassa positiivisiksi.

Tutkimusten mukaan nauru vähentää vihaisuutta, ahdistusta, stressiä ja masennusta. Nauraminen voi myös nostaa kipukynnystä, parantaa keuhkotoimintaa, pienentää sydänkohtauksen vaaraa ja laskea veren glukoositasoja.

Naurun synkempi puoli on sen haittavaikutukset kuten astmakohtaukset, huimaus, pääkivut, leukojen sijoiltaan meno, virtsankarkailu sekä kaatuilu, vatsatyrän ulostyöntyminen ja pahimmassa tapauksessa sydämen ja henkitorven repeäminen.

Nauru voi olla myös pakonomaista ja johtua aivokasvaimesta, epilepsiasta, aivohalvauksesta, MS-taudista, Angelmanin oireyhtymästä tai ALS-taudin kaltaisista vakavista sairauksista.

Yhteenvetona tutkijat toteavat nauramisen olevan voittopuoleisesti hyväksi, sillä sen haitat näkyvät lähinnä liikaa nauravilla riskipotilailla, joiden oireet laukaisisi todennäköisesti muutkin voimakkaat tunnetilat ja fyysinen ponnistelu.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalin joulunumerossa, johon kootaan huumorilla ja puolivakavissaan tehtyjä tutkimuksia.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;347:f7274)
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f7274

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje