Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Golftulokset parantuvat uniapneaa hoitamalla

Golftulokset parantuvat uniapneaa hoitamalla

Uniapnean hoitamisesta voi olla yllättävää hyötyä keski-ikäisille golfareille. Tuoreen tutkimuksen mukaan uniapnean CPAP-hoito voi nimittäin parantaa uniapneaoireiden lisäksi myös golfia pelaavien potilaiden tasoitusta.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot julkaistiin arvostetussa Journal of Clinical Sleep Medicine -lehdessä, ja niiden perusteella golfia pelaavien keski-ikäisten miespotilaiden golftasoitukset putosivat CPAP-ylipainehengityshoidon ansiosta keskimäärin 10 prosenttia. Taitavimmat pelaajat, joiden tasoitus oli alle 12, kokivat vielä suuremman parannuksen ja heidän tasoituksensa putosivat keskimäärin 30 prosenttia.

CPAP-hoito vähensi potilaiden päiväväsymystä ja paransi heidän yöuniaan, mikä todennäköisesti selittää myös golftulosten kohenemisen. Osallistujat itse kokivat uniapneaoireiden vähentymisen lisänneen mm. keskittymiskykyä ja kestävyyttä.

Tutkimukseen osallistui 12 obstruktiivista uniapneaa potevaa keskimäärin 55-vuotiasta miestä sekä yhtä monta tervettä verrokkia. He kaikki harrastivat golfia ja jokaiselle potilaalle valittiin heidän tasoaan vastaava verrokki. Tutkimuksen ja hoitojen aloittamisen jälkeen tasoitukset laskettiin uudelleen 20 pelikierroksen perusteella.

Tutkijat pitävät tuloksiaan hyvin tervetulleina, sillä monia potilaita on vaikea saada sitoutumaan pitkäkestoisiin hoitoihin. Harrastusten helpottuminen ja pelitulosten parantuminen voisivatkin lisätä monien uniapneapotilaiden hoitomotivaatiota, he kirjoittavat. Nyt julkaistut tulokset ainakin viittaavat tähän, sillä tutkimukseen osallistuneet potilaat noudattivat hoitojaan poikkeuksellisen tunnollisesti.

CPAP-hoidossa potilas pitää öisin naamaria, johon ohjataan kevyesti paineistettua ilmaa. Tämä pitää ahtautuvat ylähengitystiet auki ja estää uniapneaan kuuluvat hengityskatkokset. Uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Clinical Sleep Medicine 2013;DOI:10.5664/jcsm.3256)
http://dx.doi.org/10.5664/jcsm.3256

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje