Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lukihäiriöisen aivoalueet eivät keskustele tarpeeksi

Lukihäiriöisen aivoalueet eivät keskustele tarpeeksi

Lukihäiriö saattaa belgialaistutkijoiden mukaan johtua puutteellisista yhteyksistä aivojen kuulo- ja puhealueiden välillä. Tämän takia lukihäiriöisten aivot havaitsevat sanat ja äänteet oikein, mutta ovat ongelmissa, kun signaalit pitäisi välittää eteenpäin puheesta ja kielellisistä toiminnoista vastaaville alueille.

Belgialaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Science-lehdessä ja perustuvat aikuisten lukihäiriöisten ja terveiden verrokkien aivokuvauksiin, jotka tehtiin osallistujien kuunnellessa erilaisia äänteitä.

Aivokuvaukset osoittivat lukihäiriöisten kuulokuorialueiden tunnistavan äänteet ja erottavan ne toisistaan. Kuitenkin näiden kuulokuorialueiden ja alimman otsalohkopoimun vasempien osien väliset yhteydet olivat heillä selvästi heikommat kuin verrokeilla. Alimman otsalohkopoimun vasen puoli osallistuu kielellisiin prosesseihin ja puheen tuottamiseen, joten ongelmat aivosignaalien kulussa voivat hyvin selittää lukihäiriöitä.

Tutkijat huomauttavat, että aikuisia lukihäiriöisiä tutkimalla kaikki lukihäiriön kehittymiseen vaikuttavat tekijät eivät välttämättä tule esiin. Onkin mahdollista, että nyt havaittuun aivoyhteyksien heikkouteen vaikuttavat monet seikat eikä se välttämättä ole lukihäiriön perimmäinen syy. Joka tapauksessa aivoyhteyksien heikkoudella on tärkeä osa lukihäiriöissä, he kirjoittavat.

Sciencen tutkimuksesta uutisoi Nature-lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(Nature 2013;doi:10.1038/nature.2013.14301)
http://www.nature.com/news/dyslexia-linked-to-brain-communication-breakdown-1.14301?WT.ec_id=NEWS-20131210
(Science 2013;342:1251–1254)
http://www.sciencemag.org/content/342/6163/1251.abstract?sid=572f0240-bc48-406c-97e4-8159f5d4817f

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje